joi, 9 aprilie 2020

Top alimente de post care tin de foame si nu ingrasa

 

Astazi tot mai multi dintre noi alegem sa tinem post din motive religioase, pentru detoxifierea organismului, vindecarea mai rapida sau o piele radianta. Insa stim sa o facem in asa fel incat sa nu ne privam organismul de nutrientii necesari?


 

In mod normal, corpul nostru are nevoie de aproximativ 50g proteina pe zi. Cand suntem in post, eliminam produsele de origine animala, adica principalii furnizori de proteine, bazandu-ne pe durata regimului alimentar strict pe proteinele de origine vegetala. Ne dorim, totusi, sa fie si satioase si, daca se poate, sa nu ingrase. Cerem mult oare? Chiar deloc.

 

Iata cateva dintre cele mai bune alimente pe care le putem consuma pe durata postului – mai ales ca ~50% dintre romani il respecta cu sfintenie. Garantam ca vei prepara cu ele mese delicioase si cu beneficii multiple pentru sanatate:

 

1.      Fructe si legume

Campioane la alegerile culinare, atat in perioada postului, cat si in orice zi a anului, fructele si legumele trebuie sa se regaseasca in meniul tau zilnic. Crude sau preparate termic, acestea iti vor asigura satietate alaturi de o multime de vitamine si minerale.

Despre fructe si legume se stie ca ajuta la intarirea sistemului imunitar, la prevenirea bolilor si la incetinirea procesului de imbatranire. Pentru a-ti asigura necesarul de proteine in aceasta perioada, alege ciupercile (4g proteine/ceasca), sparanghelul (4g proteine/ceasca) sau spanacul (5g proteine/ceasca).

 

2.      Leguminoase

Cele mai cunoscute tipuri de leguminoase sunt mazarea, fasolea, lintea, nautul si soia. Ce le face pe acestea sa isi castige un loc in topul nostru? In primul rand, continutul semnificativ de proteine. Studiile arata ca 100g linte contin 25g proteine, fasolea boabe uscata 23g, iar mazarea 21g.

Beneficiile nu se opresc aici: leguminoasele contribuie la reglarea colesterolului si la combaterea bolilor. Un studiu al cercetatorilor americani, realizat pe o perioada de 7 ani, arata ca la persoanele care au consumat regulat fasole riscul de a muri a scazut cu 8%.

 

3.      Cereale integrale

Nelipsite din orice dieta sanatoasa, cerealele integrale contin toate substantele nutritive de care cerealele rafinate au fost private. Vitaminele si mineralele din acestea contribuie eficient la prevenirea bolilor de inima sau a diabetului. De asemenea, datorita fibrelor din compozitie si a absorbtiei lente a acestora, cerealele integrale ofera satietate pe o perioada indelungata de timp si contribuie astfel si la scaderea in greutate. Consumandu-le cu moderatie, nu vei da gres niciodata cu o portie de paine sau paste facute 100% din grau integral, ovaz, orez sau quinoa.

Ce ai spune daca ai avea gustarea ta de post, satioasa, chiar la tine in geanta? Minunatele rondele din cereale expandate sunt alegerea ideala pentru o gustare intre mese sau cand ti-e pofta de ceva dulce, insa cu putine calorii (le gasesti si sub forma de desert - rondele glazurate). Mmm... parca deja ti-am facut pofta, nu-i asa?

 

4.      Unt de arahide

Cine a zis ca postul inseamna doar paine si cartofi, fara niciun rasfat pentru papilele tale gustative? Sigur nu cineva care a incercat untul de arahide.

Acest produs vegetal delicios are o multime de beneficii: ajuta sistemul cardiovascular, muschii, oasele, dar si memoria. Si inca un detaliu care te va surprinde: desi este bogat in calorii, untul de arahide se foloseste si in dietele de slabit. Nu-ti vine sa crezi? Ei bine, afla ca multitudinea de nutrienti pe care o contine il transforma intr-un produs deosebit de satios. Dupa cum arata studiile, consumat dimineata, reduce nevoia de gustari nesanatoase pe parcursul zilei. De asemenea, cercetatorii brazilieni arata ca untul de arahide stimuleaza secretia de peptida - hormonul care controleaza apetitul, astfel incat nu iti va mai fi foame o buna perioada de vreme.

 

Tu alegi cate zile postesti pe luna sau pe an. Si tot tu te bucuri, pe langa un organism mai sanatos si o imunitate excelenta, de putere de concentrare, claritate in decizii, performanta fizica si intelectuala dar si multa energie.

 


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Citesc cu mare interes gândurile voastre

S-ar putea sa iti placa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...