luni, 19 septembrie 2016

Ce criterii trebuie sa indeplineasca o constructie?

De multe ori, atunci cand avem ca plan de viitor realizarea unei constructii, ne bazam pe faptul ca informatiile despre acestea trebuie stiute de catre firma de constructii cu care lucram, sau mai bine spus de catre reprezentantii acesteia. 

Pana aici nu este nimic gresit, insa in mod clar si noi ca beneficiari trebuie sa stim cate ceva despre constructii, si facem aici referire la criteriile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca astfel incat sa deserveasca scopurilor noastre.

Asadar, pentru a intelege mai bine aceste aspecte, am hotarat sa intrebam specialistii de la o firma de constructii cu vechime care sunt aceste criterii, si am ales pentru aceasta site-ul www.avangart.org, unul care ni s-a parul extrem de bine pus la punct, cu observatii pertinente si informatii foarte folositoare. Specialistii de aici au raspuns afirmativ solicitarii noastre si iata ce raspunsuri am primit.
O constructie trebuie sa indeplineasca inainte de orice criteriul sigurantei. De-a lungul timpului, deasupra unei constructii vor exista mereu o serie de incarcari. Unele dintre acestea vor fi permanente, aletele vor fi doar temporare. Unele vor fi punctuale, alte incarcari vor fi distribuite, uniform sau nu. In oricare dintre aceste cazuri, o constructie trebuie sa fie capabila sa faca fata acestor solicitari, indiferent in ce moment actioneaza acestea. Pe de alta parte, vom intalni de-a lungul duratei de existenta a unei constructii solicitari statice, in vreme ce altele vor fi cu adevarat dinamice, asa cum se intampla in cazul unui seism. O constructie trebuie sa fie in permanenta pregatita sa preia aceste eforturi, iar pentru aceasta concura o serie de factori de importanta vitala cum ar fi: proiectarea corecta, modelarea structurala corecta, executia corecta, materialele calitative folosite si mana de lucru calificata. Fara acestea nu putem afirma cu certitudine ca o cladire respecta legislatia, sau ca aceasta este sigura pentru utilizator.

Un alt criteriu ce trebuie satisfacut este confortul. O cladire confortabila nu face altceva decat sa ofere la randul sau o stare de bine. Facem referire aici la notiunile de eficienta energetica, la protectia fonica, la protectia impotriva umezelii sau a infiltratiilor de apa, la etanseitatea elementelor de inchidere si la buna functionare a sistemelor de instalatii care trebuie montate intr-o cladire. Fara acestea o constructie nu se va putea ridica la nivelul asteptarilor utilizatorilor, acest lucru creand frustrari, investitii inutile, iarasi frustrari...

Nu in ultimul rand, o constructie trebuie sa raspunda unor cerinte arhitecturale si estetice. Din fericire acest lucru se poate rezolva cu usurinta in momentul executiei finisajelor, insa atragem atentia asupra legaturii dintre estetic si partea initiala de proiectare. Din pacate de aceea exista un mic "razboi" intre arhitecti si constructori, deoarece fiecare dintre acestia sustin cu vehemente informatiile acumulate de-a lungul experientei si fiecare dintre ei doreste ca varianta sa sa fie cea acceptata de catre utilizator, in ciuda argumentelor aduse.

Siguranta, stabilitate, confort sau arhitectura, aceste elemente sunt de fapt reteta succesului atunci cand vine vorba despre o constructie perfecta. Excluderea unuia dintre aceste elemente conduce catre necesitatea de a-l dobandi, iar acest lucru este dificil de realizat din mers, atunci cand nu este luat in calcul inca de la inceput. Acestea sunt criteriile principale pe care o constructie trebuie sa le indeplineasca, iar dincolo de acestea orice este la alegerea noastra.



Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Citesc cu mare interes gândurile voastre

S-ar putea sa iti placa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...