vineri, 24 octombrie 2014

De la foc şi lumânare la iluminatul Horeca

Iluminatul caselor şi al străzilor nu a fost totdeauna aşa cum îl cunoaştem astăzi, în varianta modernă. 
Sunteţi curioşi să aflaţi cum îşi ,,luminau'' oamenii casele şi străzile, în trecutul întunecat al omenirii?

Iluminatul în Preistorie 


Omul peşterii nu avea la îndemână decât întunericul.Până când, într-o zi ciocnind două pietre o scânteie sări în apropiere, şi astfel apăru focul. Focul avea să devină prima formă de iluminat folosită de către oamenii.

Iluminatul în Antichitate


Cele mai vechi documentări, spun că iluminatul public datează încă din secolul al II-lea după Hristos, în oraşul Efes, unde drumul important care ducea către port era iluminat. Iluminatul consta de fapt în lumânări puse în felinare, lumânări care erau schimbate la intervale regulate.

Iluminatul în Evul Mediu

Evul Mediu este cunoscut în istorie ca Epoca întunecată. De teama incediilor, multe oraşe europene nu mai sunt iluminate, şi astfel cresc numărul jafurilor, al crimelor, chiar şi oamenilor legii le era frică să patruleze noaptea pe străzi.


CÂND APARE ILUMINATUL PUBLIC ÎN LUME?

În 1667, în Franţa apare pentru prima dată iluminatul public. NU VĂ GÂNDIŢI LA CURENT, SAU GAZ, ci la simple felinare CU LUMÂNĂRI pe străzi. Hmm, nu e o mare diferenţă din Antichitate şi până acum.
149 de ani mai târziu apare iluminatul cu gaz, iar în 1886, primele reverbere ataşate lămpilor electrice.


CÂND APARE ILUMINATUL PUBLIC ÎN ROMÂNIA?


În 1857, Bucureştiul este primul oraş din România care beneficia de iluminat cu ajutorul petrolului lampant.


Ştiaţi că la 12 noiembrie 1884, Timişoara devine primul oraş european iluminat electric?? Avem cu ce ne mândri.

Omenirea a evoluat, am început de la foc, torţe, felinare, lumânări, până la electricitate, şi iată astăzi ne bucurăm cu toţii de progresul ştiinţei. sursa:trilulilu.ro

Aşa arăta Bucureştiul odată. Ce farmec aparte,parcă mi-aş dori să mă teleportez în acea perioada!
Aşa arată Bucureştiul acum, printr-un proiect de iluminat hotelier
 de la Atas Lighting.Superb, nu?

Desigur, fiecare perioadă are farmecul ei, dar oare am putea rezista tentaţiei de a fi în lumina reflectoarelor, ne-am putea  reîntoarce la felinare şi lumânări, şi să dăm la o parte electricitatea? CU SIGURANŢĂ, NU! Sau cel puţin, nu pentru totdeauna!

Ce-i frumos şi lui Dumnezeu îi place aşa că aleg modernul, aleg să profit de invenţiile uimitoare ale ştiinţei, pentru a mă bucura de aceste imagini de mai jos graţie PROIECTULUI  iluminat Horeca , un proiect interesant prin care localul dvs. prinde culoare  şi va fi mereu în lumina reflectoarelor.


Muzeul Brukental din Sibiu,a primit un sprijin important de la Atas , prin iluminarea tablourilor cu fibra optica de la Eltek
Să nu credeţi că mă opresc aici, în afară de soluţiile pentru iluminat hotelier şi Horeca, cei de la Atas vin cu soluţii ingenioase şi cu stil pentru fiecare casă în parte.

Pentru că tot am făcut o incursiune în trecutul obscur al iluminatului, şi pentru că îmi plac lucrurile vintage, vă invit să admiraţi aceste candelabre

11 comentarii :

 1. interesant periplul iluminatului prin timp sau mai bine zis, timpuri...

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, nu stiu cum traiau oamenii in acele epoci, numai cand ma gandesc ce devreme se intuneca iarna, ce ne-am face fara curent? Frumoase proiectele de iluminat HORECA!

  RăspundețiȘtergere
 3. O fi fost comunismul un rau, dar a reusit in 50 de ani sa electrifice mare parte din tara asta si sa construiasca multime de baraje. Cine a prins a ajuns in civilizatie, cine nu, a ramas si acum dupa 25 de ani la lumanare sau la felinar. Construim autostrazi dar traim in intuneric (multi n-ar avea bani sa plateasca consumul).
  Sunt curios, cat aduce la PIB o autostrada si cat aduce cel mai amarat baraj.
  Apa e gratis si avem mii de kilometri...

  RăspundețiȘtergere
 4. Mi-a placut povestea iluminatului, iar dintre colectii preferata mea este Art Nouveau.

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumoase proiectele de la Atas. Au stil.

  RăspundețiȘtergere
 6. superbe corpurile de iluminat din ultima poza

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma uit la fotografi si ma gandesc, ce frumos era si, cat de mult s-a putut darama...

  RăspundețiȘtergere
 8. Chiar aseara am oprit sa vad o cladire a unui liceu dun Fagaras ,care era superb luminata.Eu sunt pretentioasa la iliminatu casei,in rest ma bucur de ce mi se ofera.Toate bune!

  RăspundețiȘtergere

Citesc cu mare interes gândurile voastre

S-ar putea sa iti placa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...